Starten met een Bullet Journal

Last modified date

Comments: 0

Weekly Log - Bullet Journal

Je rondgekeken hebt op het internet, de officiële website hebt bezocht en weet dus nu hoe het systeem ongeveer in elkaar steekt. Je bent eruit, je wilt een Bullet Journal maken. Maar hoe begin je?

En nu?

Allereerst, laat je niet van de wijs brengen door alle prachtige dingen die je ziet. Voor sommige mensen (ook voor mij) is dit een creatieve uitlaatklep. Vergeet echter niet het belangrijkste doel van het concept: tijdbesparing. Geloof me, ik ben soms uren kwijt met het maken van een maandthema. Daar kies ik zelf voor en ik vind het leuk om te doen. Het is absoluut niet nodig.

Benodigdheden

De belangrijkste dingen die je nodig hebt zijn:

  • een notitieboekje
  • een pen of potlood

Soms zie je op foto’s pennen die vrij prijzig zijn om aan te schaffen. Begin je net en wil je weten of het Bullet Journal systeem iets voor jou is, ga geen dure spullen aanschaffen. Een goedkoop notitieboekje met lijntjes werkt prima in combinatie met pennen en potloden dat je thuis al hebt.

Inhoud van je Bullet Journal

Er zijn een paar onderwerpen die je in vrijwel elke Bullet Journal ziet:

  • Een index: plaats deze op de eerste drie bladzijdes van je notitieboek en houdt hierop bij wat waar staat. Zo kun je pagina’s makkelijker terugvinden. Bij de duurdere notitieboekjes (m.n. van het merk Leuchtturm) staan de bladzijdes voorgedrukt. Heb je een goedkoper boekje, dan zul je zelf de paginanummers moeten schrijven.
Index Bullet Journal
Leuchtturm heeft voorgedrukte bladzijdes en dus ook een voorgedrukte index.
  • Een key: hier zet je icoontjes neer die je gaat gebruiken voor je taken, afspraken, etc. Zelf was ik in het begin van alles aan het uitproberen, nu heb ik eigenlijk mijn standaard icoontjes, die ik elke keer weer gebruik. Aangezien ik mijn Bullet Journal ook als agenda gebruik, werk ik met kleurtjes om duidelijkheid te geven aan verschillende afspraken.
Key - Bullet Journal
Dit is mijn key
  • Een future log: hier plaats je toekomstige afspraken, taken of gebeurtenissen die niet in de huidige maand plaatsvinden. Je kunt ervoor kiezen om een future log van zes maanden te maken, of van gelijk een heel jaar. Zelf kies ik er voor om het hele jaar erin te zetten, mijn werkjaar is van augustus het ene jaar t/m juli in het nieuwe jaar. Ik zet soms zelfs al het jaar dáárop neer, maar dan als jaar in z’n geheel.
Mijn Future Log. En ja, de afspraken etc heb ik vervaagd.
  • Maandelijkse -, wekelijkse of dagelijkse log: hierin ben je vrij om te kiezen. Het officiële systeem gaat uit van eerst een maandelijkse log, en dan maak je dagelijks een log voor die dag. Hier kan je natuurlijk van afwijken. Zelf maak ik per maand een wekelijkse log vooruit. Ik wil graag een overzicht per week hebben en heb niet de tijd om hier elke week voor te zitten. Zo heb ik maart 2019 al gemaakt. Het idee heb ik van Pinterest gehaald en is van Journal With Purpose. Aangepast aan hoe het voor mij hopelijk werkt.
Mijn wekelijkse log van maart 2019.
  • Lijstjes, trackers etc.: Naast het noteren van afspraken is de Bullet Journal vooral om te worden wat jij wilt dat het wordt. Een soort van Lena Lijstje idee. Lijstjes van films die je wilt zien, boeken die je wilt lezen, muziek die je wilt luisteren, bijhouden hoe vaak je fietst of sport, gezond eten, je humeur. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan er een lijstje/tracker van maken. Het mag een dagboek zijn, of een tekenboek, een Bullet Journal is wat jij er van maakt. Niets is fout en alles mag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!