Het bullet journal virus

Last modified date

Comments: 0

Hello August 2017

Op dit moment zie je in de winkels veel notitieboeken liggen met daarop “Bullet Journal” en als je het boekje openslaat, groeten pagina’s vol stippen je. Wat is überhaupt een Bullet Journal? En wat maakt dat mensen zo gecharmeerd zijn van dit concept.

Wat is een Bullet Journal?

Het concept van de Bullet Journal is bedacht door Ryder Carroll. Hij bedacht dit systeem om zich op deze manier te kunnen focussen en zijn werk te kunnen doen. De basis van het concept Bullet Journaling staat op zijn website heel duidelijk (in het Engels) uitgelegd en ik raad je aan dit te lezen. Echter is het basale gebruik van de Bullet Journal veranderd en zie je de mooiste creaties op internet voorbij komen. Men gebruikt het nog steeds om taken te ordenen, maar het is inmiddels ook een uitlaatklep voor creativiteit.

Charme van de Bullet Journal

Wat is de charme van de Bullet Journal. Hiervoor kan ik alleen voor mijzelf spreken. Het idee dat ik mijn agenda (want zo gebruik ik hem voornamelijk) zelf kan samenstellen, trekt mij enorm aan. Hiervoor maakt het niet uit welk soort notitieboek je gebruikt. Toen ik in mei 2016 het concept van de Bullet Journal op Pinterest vond, besloot ik een notitieboek wat ik nog had liggen (een van de vele) te gebruiken. Bullets (de stippen) had dit boekje niet. Sterker nog, ik had er geen idee van dat zulke notitieboekjes bestonden. Ik zat in de uitprobeerfase; baat het niet, dan schaadt het niet. Ik had geen geld weggegooid om zo’n speciaal notitieboekje aan te schaffen. Door de lijnen begon ik met simpele layouts. De vier maanden die in dat eerste boekje staan, zagen er allemaal redelijk hetzelfde uit, zoals ik was gestart in mei.

Start van Bullet Journaling in mei 2016.
Start van Bullet Journaling in mei 2016.

Mijn volgende boekje zou er wel één met stippen gaan worden, had ik besloten. Inmiddels ben ik voor maart 2019 begonnen met boekje nummer 6. In de bijna drie jaar dat ik het systeem gebruik, geniet ik van de momenten dat ik een nieuwe maand kan starten. Vrijwel elke maand probeer ik iets nieuws. Soms ben ik tevreden met een layout en zet ik die een maand later voort. Het ideale vind ik dat ik zelf de indeling kan beslissen. Niets staat vast voor een (school) jaar. Voor mij is dat de charme van de Bullet Journal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!